January 2011 - 3voor12 Den Haag

Templo Diez sluit een emotioneel jaar af

Met opnames voor een nieuw album en tours door Canada en Spanje leek 2010 een geweldig jaar te worden voor Templo Diez. Totdat het treurige nieuws kwam dat Gloribel Hernández, ex-zangeres van de band, is overleden. De zangeres had een belangrijke rol bij de opnames van de tweede en derde cd van de band. Gloribel stierf na een langdurig ziekbed. Ze is 39 jaar geworden.

Pascal Hallibert, frontman van Templo Diez, kan het nog steeds nauwelijks beseffen. “De hele band was geshockeerd. Dat zijn we eigenlijk nog steeds. We hadden kort na haar overlijden een optreden gepland staan, maar die hebben we afgezegd. We konden het niet aan en het was ook als hulde voor haar.” In de periode dat Gloribel in Templo Diez speelde, was de samenwerking tussen Pascal en de zangeres heel intensief. “Ze was echt een intens en positief persoon. Ze was verliefd op het leven. Ze is opgegroeid in Venezuela en kwam daarna naar Nederland om muziek te maken. Experimentele muziek was haar specialiteit, maar ze had ook liefde voor goede popsongs. Het was een heel sterk mens, ze kon haar ziekte goed aan.” Helaas won de ziekte het van Gloribel. Ze laat haar dochter achter in Caracas, waar Gloribel woonde.

Op 17 januari verschijnt het nieuwe album van Templo Diez, ‘Greyhounds’. Na het drieluik ‘Hoboken – Winterset - Merced’, is dit het vierde album van de band. “We wilden eigenlijk de releasedatum verplaatsen wegens Gloribels overlijden, maar de datum stond al vast en we konden het niet meer veranderen. Misschien is het ook goed zo. Nu kunnen we het album aan haar opdragen.”

Met het album slaat Templo Diez een andere weg in, met meer nadruk op de rockelementen in hun sound. “We hebben het grootste deel van het album live ingespeeld in de studio. Dat had met twee factoren te maken. We wilden meer spontaniteit in het opnameproces. Er is een ontwikkeling geweest in onze muziek. We zijn nu meer een rockband, maar met country- en folkelementen. En er was weinig tijd om het album op te nemen. We wilden het echt snel uitbrengen. De muziek was klaar in augustus. Daarna hebben we getourd in Spanje en Canada. De tour in Canada heeft onze sound ook beïnvloed. We wilden dus niet te lang wachten met het opnemen van nieuw materiaal. We wilden het geluid dat we hadden vast weten te houden in de studio.”

Naast Templo Diez heeft Pascal het druk met zijn bands Point Quiet en Praise The Twilight Sparrow. “Het is heel druk en soms probeer ik de bandzaken te combineren, maar het lukt nooit. Praise The Twilight Sparrow houd ik op een laag pitje. We spelen bewust niet vaak.” Met al zijn verschillende bands weet Pascal steeds een andere kant te laten zien. “Praise The Twilight Sparrow laat echt mijn folk-kant zien. Er zit ook mythologie in de muziek. Point Quiet is weer heel anders, veel meer country.”

Het komende jaar zal voor Pascal vooral in het teken staan van opnames en shows spelen. “Praise The Twilight Sparrow is altijd een work in progress. Ik ben liedjes aan het schrijven. De opnames daarvoor gaan heel snel, want die doe ik alleen. Ik wil ook nog een paar optredens doen met deze band. Met Point Quiet wil ik ook een album opnemen en shows spelen. Maar Templo Diez heeft nu mijn prioriteit. We gaan optreden in verband met de release. En ook hiervoor wil ik weer nieuwe liedjes schrijven, maar het nieuwe album komt pas uit in 2012.” Wat al zeker is, is dat het overlijden van Gloribel een plek zal krijgen op het nieuwe album. “Het zal zeker terugkomen in de teksten. Maar niet alleen haar dood, ook zeker haar leven.”

(Susanne Kooijman)

Back